INTERACTIEVE VIDEO

Animaties en video's zijn een veelgebruikt en krachtig medium om informatie over te brengen en de aandacht van de kijker vast te houden. Er zijn meerdere – met elkaar samenhangende – redenen om een ‘gewone’ video te vervangen door een interactieve video.

Een eerste reden is dat je te veel informatie wil (of moet) overbrengen. De animatie of video wordt te lang, komt nogal overweldigend over en je vraagt bovendien je nogal wat van het uithoudingsvermogen van de kijker.

Een andere reden is dat de animatie of video complexe informatie bevat. Ook dan is het voor de kijker een uitdaging om de aandacht vast te houden.

Een laatste reden is wanneer je uit meetgegevens kunt opmaken dat de animatie of video niet in z’n geheel bekeken wordt. Dat kan met de eerste twee reden samenhangen, tegelijkertijd besluit de kijker om voortijdig af te haken.

Als één of meerdere van deze redenen optreden, is het beter om een interactieve animatie te maken. Je deelt de informatie op in kleinere stukken die achter elkaar een logisch verhaal geven. Met een interactieve laag over de video heen biedt je de kijker de mogelijkheid om delen opnieuw te bekijken of delen te bekijken die voor hem of haar interessant(er) zijn. Je geeft de kijker eigen keuzes. Ook is het mogelijk om de kijker te laten interacteren met de inhoud. Het resultaat is dan een boeiender en gedenkwaardiger ervaring voor de kijker.
Hiernaast zie je het verschil tussen een normale en een interactieve video grafisch weergegeven. Klik op de afbeelding voor een groter exemplaar.

De voordelen van interactieve video op een rijtje:
1 - BETROKKENHEID
Interactieve video's bieden de kijker een actieve rol in het kijkproces. In plaats van passief te kijken, kan de kijker beslissingen nemen, vragen beantwoorden, en zelfs de uitkomst van de video beïnvloeden. Dit zorgt voor een hogere betrokkenheid en interesse van de kijker, wat leidt tot een betere retentie van de informatie.
3 - PERSONALISATIE
Interactieve video's bieden ook de mogelijkheid om de inhoud te personaliseren. Door de kijker keuzes te geven, kan de video aangepast worden aan de specifieke behoeften en interesses van de kijker. Dit zorgt voor een meer gepersonaliseerde ervaring en verhoogt de relevantie van de inhoud.
2 - MEETBAARHEID
Een van de grootste voordelen van interactieve video's is dat ze meetbare en meer gedetailleerde resultaten opleveren. Je kunt zien welke delen van de video het meest interessant zijn voor de kijker. Dit kan natuurlijk helpen bij het verbeteren van de inhoud van de video en deze nog geschikter maken voor de doelgroep.

Belangrijker is dat je te weten komt waar je mogelijk door middel van andere middelen de kijker verder kunt ondersteunen. Bijvoorbeeld als er vooral naar één of twee onderdelen gekeken wordt, wat kan betekenen dat die onderdelen door kijkers als moeilijk ervaren worden. Overweeg dan om op die punten extra aandacht te geven, door ook andere vormen van uitleg of communicatie te hanteren.
4 - CONVERSIE
Interactieve video's kunnen ook helpen bij het verhogen van de conversie. Door de kijker actief te betrekken bij de inhoud, kan de video de kijker begeleiden naar de gewenste actie, zoals het invullen van een formulier of het kopen van een product. Dit kan leiden tot hogere conversieratio's en een betere ROI.
5 - MERKBEKENDHEID
Interactieve video's helpen ook bij het verhogen van de merkbekendheid. Interactieve video's zijn vaak boeiender en gedenkwaardiger dan gewone video's, wat kan leiden tot meer buzz en delen op sociale media. Dit kan op zijn beurt leiden tot meer merkzichtbaarheid en -bekendheid.